Guaranias que consuelan - Meditación Paraguaya (CD)
Door Duo Arpa-Cordeon (Harp & Accordeon)


Guaranias que consuelan - Meditación Paraguaya   Guaranias que consuelan - Meditación Paraguaya

Beluister de CD of klik op een bepaald nummer dat u wilt horen (20 seconden beluisterbaar).

Zoals wel vaker gebeurt met traditionele volksmuziek, wordt ook de Paraguayaanse folklore dikwijls haast "slaafs" herhaald en blijken vele uitvoeringen slechts imitaties van andere. Peter Vandepitte en Jozef Tourné - samen Duo Arpa-Cordeon- hebben voor hun inmiddels tweede CD dan ook de noodzaak aangevoeld, de bestaande muziek op unieke wijze te reïnterpreteren- uiteraard met eerbied voor de traditie, maar ook met ruimte voor andere invloeden, van o.a. de klassieke muziek.

Voor de keuze van de opgenomen stukken werd gegrepen uit het rijke Paraguayaanse guarania-repertoire. (De guarania is een traag luisterstuk in een driedelige maat. Het genre is omstreeks 1930 ontstaan.) Tevens komen de eigen gestilleerde composities in volksstijl aan bod. Dit maakt deze CD tot veel meer dan een zoveelste imitatie: de eigen bewerkingen van Peter Vandepitte en Jozef Tourné zijn een waarmerk voor de originaliteit, die nog versterkt wordt door de verrassende instrumentale combinatie die Duo Arpa-Cordeon is:

De Paraguayaanse harp , het nationale instrument , dat duidelijk het karakter van de volksmuziek bepaalt, vormt een duo met :

De Accordeon, die wordt bespeeld in "Argentijnse stijl" met duidelijke invloed van Astor Piazzolla’s bandoneon.

Peter Vandepitte & Jozef Tourné at Studio Sirius A - Liège

Duo Arpa-Cordeon brengt deze instrumenten in een verrassende en tevens boeiende dialoog. Het rustige karakter van de sentimentele en nostalgische thema’s op de CD opgenomen, maakt hem bijzonder geschikt voor bv. kerkdiensten, of om gewoon aangenaam bij te ontspannen of te mediteren.

Harp & Accordeon muziek uit Paraguay : Duo Arpa-Cordeon
Como llora una estrella Paraguaype Me haces falta Nostalgia paraguaya Anivena nde pochy Mboraihú asy Lamento paraguayo Quiero besar tus manos Che kambá resai jayay Eternidad Para tí Elsita En tí hallé consuelo Ca'a tí Che picazumi Tristeza india Panambí verá Noches perfumadas